laupäev, 12. märts 2022

Mõned eelmise aasta tomatid... OSA 2 - kasvuhoonetomatid

Kõigepealt püüan koostada nimekirja, millest selle aasta külvieelistusi kokku panna:
Blue Pitts, Blue Gold, Violet Jasper, Green Envy (eelmisel suvel ebaõnnestus), Gartenperle, Kumato (ei anna veel alla, kuigi pole alati õnnestunud), Brandywine Black (enamasti on õnnestunud), Hiiumaa Roheline (meeldib maitse, ilus roheline värv, taimed tavaliselt ka tugevad, ehkki keskmist kasvu), Rosella (hea magus), Mini Roma (kandis hästi), Peppermato (hea maitse, ilus), Mar Azul (maitsev, ilus, tugevad taimed), Black Strawberry (ka väga ilus ja maitsev), Artisan Blush Tiger (ilus, maitsev), Indigo Pear Drops (ilus ja maitsev). Otsisin taga Indigo Cherry Drops seemneid kuid need olin pärast üheaastast kasvatamist ära kaotanud ning paistab, et ka uuesti võetud seemned panin kusagile väga põhjalikult ära... Sellest oli kahju, sest need olid väga maitsvad ning kiirelt valmivad kirsstomatid.

Võib-olla ka Black Opal ning mõni sinistest veel (Lucid Gem või Indigo Apple näiteks, või hoopis Afternoon Delight).

Ka varasematest aastatest mõtleksin ilmselt midagi välja - näiteks ühel aastal kasvas mul väga hästi tomat nimega Persimmon Heirloom. Samuti on hästi andnud saaki Oranze, mis vist on olnud selline keskmise kõrgusega sort. Üks naaber andis kunagi taime, mida ta kutsus apelsinitomatiks ning see oli ka väga hea, aga ma pole kindel, kas ma selle seemneid üles leiaksin. Siis olen lootnud katsetada üht tomatit, mida spetsiaalselt mereäärsetes piirkondades viljeletakse ja isegi kastetakse mereveega, selle nimi oli RAF ning ta oli minu mäletamist mööda ka selline pruunikas.Ka Siberi Malahhiit oli tore näiteks. Lihatomatid pole mul väga hästi õnnestunud, peale Brandywine Black'i. Ning ühel aastal kasvatasin poest ostetud Monterosa tomatilt võetud seemnest häid tomateid, ilmselt midagi Costoluto Genovese jms kanti.

Õuetomatid ja potitomatid on veel eraldi lugu, neid tahaks ka natuke. Nende hulgas on nii potitomatid kui ka mõned sordid, mida olen kasvuhoone seina ääres kasvatanud (viimati Matina, Terma, vist Mato või Maike, ka Outdoor Girl või mõni kirsstomat, Sweet Baby vms).

Postitan veel eelmise juuli-augusti tomatipilte, mis ka natuke aitavad mul meelde tuletada ja valikut teha. Kõiki taimi siin siiski peal pole, natuke oli ka segadust ning mõni koht kasvuhoones pärssis paraku taimede kasvu. Näiteks ärakukkunud klaasi tõttu said mõned taimed küll n.ö tihemini "kasta", ent tomatile ikkagi lehtede märjakssaamine väga ei meeldi.

Suur osa selle aasta põnevate tomatisortide seemnetest sai tellitud Poolast, Chili&Tomato -lehelt, kust kahjuks sel aastal enam tellida ei saanud. 

Üks kõige varajasemaid väikseid kirsstomateid - Blue Pitts. Ilusa värviga, kandis hästi, hea maitsega viljad. Blue Gold on mõnes mõttes veidi sarnane kuid kandma hakkas hiljem, ka viljad veidi suuremad. Aga värv samuti huvitav.


Samuti ülihuvitava värviga - Black Strawberry. Jällegi väike tore vili, kõik erineva mustriga - punase ja indigo segu, kohati nagu triibutatud, kohati laigulise moega. Kandis ka hästi.

Suur lemmik juba eelmistest aastatest - piklik veidi suurem kirss-ploomtomat Artisan Blush Tiger. Salatisse saab lõigata toredad oranzhikad-kollakad-punasetriibulised rõngad. Sel aastal kandis vist pisut vähem, eelmistel on tublim olnud aga vist jäi veidi teiste taimede varju. Samas jätkas veel siis kui mõned teised olid juba lõpetanud... 

Sel aastal plaanis veel mõnda Tiger-seeria tomatit katsetada.

Kahe pildi peal on siin Indigo Pear Drops - samuti ühed lemmikud, siniste õlgade ja oranzhika kõhuga hea saagikusega taimed, magus vili.


Veel üks pilt viljakast sordist "Blue Pitts".
Indigo Rose taimed olid ilusad, kandsid kenasti. Aga (ilmselt kuna) viljad on veidi suuremad, saavad hiljem valmis kui väiksemad sinisepõselised tomatid ning maitse poolest tunduvad minu jaoks ka veidi liiga vähese särtsuga.
Sordi Violet Jasper tomatid olid valminult purpurjad-punakad, roheliste triipudega. Kasvatas väga palju külgvõrseid ning väga palju vilju - viljad vist olid veidike jahusemad kui teised kirsstomatid.

Mini Roma sai kasvatatud poetomatilt võetud seemnetest. Üks taim oli väiksemate lehtedega ning taim ise kasvu poolest kitsama vormiga, ent viljad olid taimedel enam-vähem samasuurused. Kandis väga hästi ning külmadeni välja. Oli ka üks esimesi, mille viljad värvuma hakkasid ning teda kannatas veidi varem ära korjata.
Ei kandnud väga palju, viljad põneva värvi ja kujuga.
Lucid Gem on väga ilus tomat, nagu mitmed teised sinise/punase/oranzhi värvi seguste viljadega.



Kunagi kallihinnaliselt poetomatilt võetud seeme - "Mar Azul" on imeilusa välimusega, valminult punane/sinine, hea maitsega ning taimed hea kasvuga.


Ilusa välimusega, kandis vist suhteliselt vähe.

































Toreda kuju ja värviga, kandis keskmiselt, ilus taim.


Saagist rõõmu tundmise hetked.
Kasvuhoone seina ääres, õues kasvav tomat Terma.


Black Opal kirsstomat kandis hästi, positiivne üllatus.

Vist Sinjaja Grusha (3 pilti), ilusa kuju ja värviga. Kandis keskmiselt.

Gartenperle. Ülihea kandvusega madal kirsstomat, viljad kerget piklikud ja roosakad, maitsvad.

Tegelikult ma natuke mõtlen, kas olen äkki ikkagi sordi millegi muuga segi ajanud.. nimelt netifotodel on Gartenperle viljad tugevamalt punased ning üsna ümmargused. Minu tomatil olid aga roosakamad ning üsna kergelt piklikud viljad. Aga igal juhul väga maitsvad ning sellise madala taime kohta oli neid palju.

Tegelikult see piklikkus ongi äkki viljadel alles siis paista kui nad taime küljest ära on korjatud, küllap ikka on sama sort.


Ilmselt poetomatilt võetud, sest minu mäletamist mööda viljad kollaseks ei värvunud, pigem oranzhikaspunaseks, väga hilja, seega seeme arvatavasti võetud F1 versioonilt... Koguse poolest palju vilju kuid peaaegu ükski valmis ei saanud, väga hiline.
Üks lemmikuid, Peppermato kirss-ploomtomat, ilusa pruunika värvuse, terava otsaga, väga magus! Seeme võetud poetomatilt.

Veelkord Black Strawberry.


Väike pirnikujuline Green Pear on hea maitsega, pigem hilisem roheline tomat, valminult värv kergelt kollakas.
Rosella on rõeliselt magusa maitsega kirsstomat, võib korjata ka juba heledama roosana - läheb varakult magusaks ning kannab hästi, vastupidav.
Ilus ja hea maitsega kirsstomat poetomati seemnest.



Estonian Yellow Cherry tundub seda tüüpi taim, mis tahaks vist hoolsamat kastmist. Tema viljakobarad on väga suured ning ilmselt liiga vähese kastmise puhul ei suuda ta neid ära kanda...









Polaris oli valminult vist ilus pruunikas tomat, aga mäletamist mööda saigi valmis ainult üks vili seekord.


4 kommentaari:

  1. Oi kui põnev lugemine,kasulik info ka oma kogemusest kirjas.,lisaks pildid.Sul neid põnevaid sorte ikka on väga palju.Pean ikka sinuga sügise poole ühendust võtma ja mõned seemned Sinult ka endale tellima,nii põnevad sordid

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, ma just postitust tehes mõtlesin, et meil oli ju ka seemnetest juttu :) Kui Sulle veel mahub siis ma jõuaksin praegu veel postigi panna midagi. Ma arvan, et lähengi paari lähema päeva jooksul oma seemneid suvilast tooma, sest mul on praegu ainult üksikud külvid tehtud, loodan järgmisel kolmapäeval-neljapäeval suurema külvamise ette võtta ;)

      Kustuta
  2. Oi kui tore:Jah,mahuks küll.Kuidas ma sinuga ühendust saak võtta kas Fb oled ja mis nime all.

    VastaKustuta