teisipäev, 8. märts 2022

Appi-juhhei... külviaeg on jälle algamas!

Igal aastal ikka sama lugu - vaja oleks kummist kasvuhoonet... Pole veel küll tomatiseemneid sel aastal külvanud, peale nelja seemnekese, mis olid ühe madala potitomati omad ning mõtlesin, et võib riskida ning varakult mulda panna... Kuid sellegipoolest, ja ikka viimasel hetkel, tabas mind vajadus mõned uued seemned hankida. Kes teab, kas nad nüüd üldse mõistlikul ajal jõuavad, ent kogemus on näidanud, et ka hiljem külvatud taimed jõuavad oma kasvamisega teistele lõpuks järgi, sest hiljem on valgust rohkem. Kuna minu kasvuhoone on parajalt külm ja lagunenud siis kahjuks kevadel kuigi vara taimi välja istutada nagunii ei saagi...

Ja kuigi igal aastal on mõned lemmikud, mida tahaks uuesti külvata, on samas vajadus alati ka midagi uut katsetada. Peaaegu alati on nii, et mõni sort, mis vanem on õnnestunud, miskipärast mõnel teisel aastal väga ei hiilga kasvu ja viljade kandmisega. Näiteks selliste muidu väga heade tomatitega nagu Hiiumaa Roheline, Green Envy (mis on muidu ülimaitsev roheline kirss-ploomtomat), mõni pärandsort (Purple Calabash, Persimmon Heirloom) on mitmel korral sellist pettumust olnud. Igal juhul just seetõttu olen tihtipeale püüdnud istutada taimi kahekaupa, sest siis on vähemasti selge, et asi on ka milleski muus, mitte ainult üksikus kehvas istikus. Ka poeseemnest kasvatatud Kumato tomat on mõnel aastal olnud päris kobe, ent seejärel järgmisel aastal jälle hädisevõitu.

Järgmiseks siis põnevad sordid, mille seemneid nüüd pikisilmi ootama hakkan, tellitud Hollandist, tomato-seeds.eu -lehelt: https://www.tomato-seeds.eu/producten/tomatenzaden.html. Saingi juba järgmisel päeval ka kinnituse, et saadetis on teele pandud, ent kuna lasin panna tavalisse posti siis ma seda kahjuks jälgida ei saa...

Sordid on sellised: Amish Gold, Artisan Green Tiger. Artisan Lucky Tiger, Artisan Purple Bumble Bee, Aunt Ruby's German Green, Currant Gold Rush, Currant Sweet Pea, Emerald Green Cherry, Galapagos Tomato, Indigo Blue Beauty, Indigo Cherry Drops, Indigo Dancing With Smurfs, Janet's Jacinthe Jewel, Old German, Pineapple, Pink Thai Egg, White Thomesol.

Artisan Blush Tiger on mul olemas ning see on väga meeldinud. Samuti olin kohe päris kindel, et jätsin endale alles Indigo Cherry Drops tomati seemneid, ent eelmisel kevadel ei leidnud neid kusagilt. Sellest on kahju, sest kuigi mulle meeldivad värvi poolest ka Indigo Blue Rose tomatid, läheb nende valmissaamisega palju kauem, Indigo Cherry Drops oli palju kiirem valmija. Mul on varem olnud ka näiteks Old German tomati seemneid aga kuidagi pole seni selle kasvatamine õnnestunud, pildi järgi peaks küll väga ilusa viljaga olema. Pean tunnistama, et väikeste tomatite kasvatamine on mulle hakanud järjest mõistlikumana tunduma, sest neid jõuab rohkem valmis saada ning nende taimed on sageli olnud vastupidavamad meie ilmastikuoludes. Lisaks huvitavad just tomatid, mis on pärandsordid või ka metsikutes oludes vastupidavad, nagu näiteks Galapagose tomat.

Katsun siia pilte ka panna, need on võetud selleltsamalt tomato-seeds -lehelt, kust tellimus on tehtud. 

Tomato-seeds.eu / Dancing With Smurfs

Tomato-seeds.eu / Artisan Green Tiger

Tomato-seeds.eu / Artisan Purple Bumble Bee

Tomato-seeds.eu / Galapagos Tomato

Tomato-seeds.eu / Indigo Cherry Drops

Tomato-seeds.eu / Pineapple

Tomato-seeds.eu / Amish Gold

Tomato-seeds.eu / Artisan Lucky Tiger

Tomato-seeds.eu / Aunt Ruby's German Green

Tomato-seeds.eu / Currant Gold Rush

Tomato-seeds.eu / Currant Sweet Pea

Tomato-seeds.eu / Emerald Green Cherry

Tomato-seeds.eu / Indigo Blue Beauty

Tomato-seeds.eu / Janet's Jacinthe Jewel

Tomato-seeds.eu / Old German

Tomato-seeds.eu / Pink Thai Egg

Tomato-seeds.eu / White Thomesol

Järjest hakkab kinnistuma mõte, et tegelikult võiksin ikkagi teha ka väikese seemnekogu. Olen kuulnud, et seemneid võib rahumeeli sügavkülmas hoida ning nii võivad nad säilida aastaid. Kui igast sordist näiteks 5-10 säilitada, oleks omamoodi arhiiv olemas. Muidugi koguksin just neid, mida mul endal on õnnestunud kasvatada ka. Ning selge, et need peavad olema vabalt tolmlevad sordid. Tegelikult F1 sorte ma olengi suhteliselt vähe kasvatanud... Mõnikord küll olen meelega võtnud mõnelt F1 sordilt seemne, et näha, mis siis järgmise põlvkonna seemikud teevad. Näiteks Monterosa tomat andis järglasteks midagi Costoluto Fiorentino vms sarnast, vist - täpselt ei mäletagi... Sellised lood, ega muud kui et loodan, et 16. märtsi paiku on seemned kohale jõudnud, sest sealkandis vist oligi parim külviaeg.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar