pühapäev, 15. veebruar 2015

Sügisene istutusmaania

Ei teagi, kas aiandushobi edenedes ka natuke tarkust saabub - tarkust ennast tagasi hoida. Aga ega inimene ju muidu ei õpi kui omast kogemusest. Teiste kogemused aitavad kindlasti mingil määral sellele kaasa aga omad vitsad tuleb igaühel ikka ise saada...

Kuigi linna-aed on mul pidevalt vaeslapse osas, tabas sügisene istutushoog seekord just seda. Tegelikult nägi minu suurem peenar ka varem enam-vähem hea välja ning on täiesti võimalik, et uued asukad end seal hästi ei tunnegi. Aga mitu aastat kripeldas mul siiski hinges, et mõned taimed on peenra täiesti vallutanud ning seetõttu pole teistel seal üldse võimalik hakkama saada. Saigi siis üht-teist välja kaevatud ning teisi asemele pandud. Teine ala kuhu kõvasti istutasin, oli kõrvalt naabri kuuri äärne pikk ja kitsas peenar kus varem üritasin väikseid põõsaid ja vaarikaid kasvatada. Põõsastele jäi ruumi väheks ja ka vaarikatest ei saanud asja, seega kolisid nende asemel sinna mitmed sügisel internetipoest tellitud taimed.

Senimaani kükitavad mul esikus karbid ja kotid istutatud sibullillede pakenditega, püüan vähemalt nüüdki üles märkida, mis kõik sai mulda pistetud. Millisesse peenrasse need lõpuks omadega jõudsid ning kas kevadel ikka oma ninad välja pistavad, selgub siis... Kahjuks pole talv siin pealinnas aia vastu eriti lahke olnud.

Esimene pakendite punt on selline:
  • Nartsiss Golden Ducat (5 tk, kollane täidisõis, 40 cm)
  • Nartsiss Mount Hood ( 5 tk, valge õis, 35 cm)
  • Hüatsint Woodstock (2 x 3 tk, tumeroosa õis, 25 cm, holladnbulbmarket.nl)
  • Krookus Spring Beauty (2 x 15 tk, lilla-valge kirjud, 8 cm)
  • Tulp Orange Princess (2 x 5 tk, kollase-oranzhi-punasetriibuline, 45 cm)
  • Tulp (Fringed Double) Sensuel Touch (2 x 5 tk, oranz, roheliste triipudega, täidis, säbrulised ääred, 50 cm)
  • Triumftulp Hans Dietrich Genscher (2 x 5 tk, kollane, õied kobaras, 45 cm)
  • Tulp Green Jay (8 tk, kollase-rohelisetriibuline, säbrulise äärega, 40 cm)
  • Tulp Golden Artist (8 tk, kollase-roosa-rohelisetiibuline)






































Eraldi olid mõned üksikud tulbisibula pakendid:
  • Tulp Orange Cassini (52171, 5 tk, Tulipa hyb, lihtõieline varajane tulp)
  • Kaufmanni tulp Chopin (52110, 5 tk)
  • Roheõieline tulp Artist (52152, Tulipa viridiflora, 5 tk)
  • Täidisõieline tulp Blue Diamond (52120, Tulipa hyb, 5 tk)
Üks suurem kotitäis pakendeid oli järgmine:
  1. Nartsiss Pueblo (2 x 5, Narcissus Jonquilla, 35 cm, lihtõieline valge, kollase südamikuga)
  2. Mitmeõieline tulp Toronto (2 x 8, roosa, 35 cm)
  3. Hüatsint Woodstock (5 tk,  tumeroosa, 30 cm, Kébol B.B. Noordwijkerhout/Holland)
  4. Hüantsint Jan Bos (5tk, roosa, 30 cm, Kébol B.B. Noordwijkerhout/Holland)
  5. Topeltõiega nartsiss Ice King (5 tk, kihiti kollane-valge, 35 cm, Van den Berg, Selteret)
  6. Topeltõiega nartsiss Dick Wilden (5 tk, kihiti kollane-oranzh, 45 cm, Van den Berg, Selteret)
  7. Triumftulp Shirley (10 tk, roosa, tumedama servaga, 60 cm, Van den Berg, Selteret)
  8. Hiline topelttulp Freeman (10 tk, oranz, 30 cm, Van den Berg, Selteret)
  9. Varajane lihtõieline tulp Poco Loco (8 tk, roosa, 35 cm, Kébol B.B. Noordwijkerhout/Holland)
  10. Hiline topelttulp Monsella (10 tk, kollane, punase triibuga, 30 cm, Kébol B.B. Noordwijkerhout/Holland)
  11. Lihtõiega hiline tulp Queen of Night (10 tk, tumelilla, 60 cm, Kébol B.B. Noordwijkerhout/Holland)
  12. Hiline lihtõieline tulp Wilja (10 tk, roosa, 60 cm, Kébol B.B. Noordwijkerhout/Holland)
  13. Tulp Green Surprise (15 tk, Tulipa Groenland / Spring Geen, roosa või valge rohelise triibuga, 50 cm, tooja Schetelig)
  14. Roheõieline tulp Green River (8 tk, 30 cm, roosa õis roheliseseguse triibuga, Kébol B.B. Noordwijkerhout/Holland, tooja OÜ Akone)
  15. Triumftulp roosa (6 tk, 40 cm, www.mosselmanholland.nl, tooja Selteret)
  16. Tulpide segu: Queen of Night - Don Quichotte (15 tk, tumelilla ja roosa, tooja Schetelig)
  17. Triumftulp Blue (3 tk, 40 cm, tumelilla, www.mosselmanholland.nl, tooja Selteret)
  18. Lihtõieline hiline tulp Violet Beauty (7 tk, helelilla lihtõis, 50 cm, www.mosselmanholland.nl, tooja Selteret)
  19. Fosteri tulp Purissima (10 tk, 40 cm, www.mosselmanholland.nl, tooja Selteret)
  20. Hiline lihtõieline tulp Temple's Favourite (8 tk, punane, 75 cm, Kébol B.B. Noordwijkerhout/Holland, tooja Akone)
  21. Darvini hübriid Apeldoorn's Elite (10 tk, punane kollaste servadega, 55 cm, Noordwijkerhout/Holland, tooja Schetelig)
Olen mõnel varasemal aastal ka tulpe istutanud aga mitte kunagi nii suures koguses... Eks siis nüüd on näha, kui paljud neist pärast sellist talve tärkavad. Seda ma juba tean, et ma pole eriti hea tulpide väljakaevaja, nii et ei jäägi muud üle kui aeg-ajalt midagi juurde osta. Olen küll enamasti kasutanud mahaistutamisel korve või majapidamises tekkivaid augustatud plastkarpe aga ikkagi magan üleskaevamise aja maha või lihtsalt ei jõua seda teha. Pealegi ei oska ma tütarsibulatega väga midagi ette võtta, sest need vajaksid eraldi poputamist, et kunagi õisi kandma hakata. Nii et "nokk kinni, saba lahti" - ilu tahan küll aga ei jaksa kõiki vajalikke toimetusi ette võtta. 

Mul on väga hea meel, et linnas on meil eelmistest elanikest järgi jäänud vanad külmpunased/roosad tulbid, mis vaatamata vähesele hooldusele õitsevad igal aastal kenasti. Need korjasin kunagi hooldamata aiast muru ja umbrohu seest ükshaaval kokku. Siis nad õisi ei kandnudki, ainult lehed olid näha - ilmselt olid sibulad aastatega liiga sügavale sattunud. Pärast ümberistutamist on nad hästi õitsenud ning neil on ka imeliselt hea lõhn. On mõnus mõelda, et nad on ehk siin minust kauemgi olnud (kuigi elasin ka lapsena siin ja nüüd on kunagisest siia kolimisest saanud juba rohkem kui 30 aastat). Tuleb kevadel neid tulpe kindlasti piltidele jäädvustada.

Eks ma ju tean ka, mis ilmselt probleemiks osutub - just see suurem peenar kust vanu olijaid välja kaevasin ja teisi lisasin, on suvel suure osa päevast poolvarjus. Ja seni kohe mitmes mõttes - sinna paistabki vähem päikest ning samuti lasevad sinna vähem päikest paista mõned suure kasvuga taimed, mille varjus teistel üldse lootust polnud... Aga igatsen ikkagi õite ja värvide järele ja ei suuda leppida sellega, et neid seal minu jaoks piisavalt pole. Loodan, et tasapisi õnnestub mul selle peenraga mõistlik kokkulepe saavutada - seni pole ma jõudnudki seal katsetada neid, kes sinna loogiliselt võttes tegelikult  vist sobima peaksid - astilbesid ja hostasid näiteks.

Paistab, et kõne all olnud peenrasse läksid praegu (liiliate kohta pean küll uuesti täpsemat infot otsima):

  • Liilia Ceb Latte, 4 tk
  • Liilia Easy Salsa, 4 tk
  • Liilia Bonbiri, 4 tk
  • Liilia Mapira
  • Liilia Marlene (2 tk, aasia, 100 cm)
  • Liilia Miss Feya
Siitmaalt on jälle ka natuke pilte olemas:
  • Pushkinia Alba (2 x 10 tk, 15 cm, Puschkinia Libanotica Alba, www.hollandbulbmarketl.nl, tooja Plantex
  • Lauk Azureum (2 x 15 tk, 25 cm)
  • Lauk Gracefull (8 tk, 40 cm, valge, Kébol B. V. Noordwijkerhout/Holland, tooja Plantex)
  • Darwin-narmastulp Esprit (8 tk, kollane, 50 cm, Holland Bulb Market, tooja Fratelli Grupi OÜ)
  • Darwin-narmastulp Kingston (7 tk, roosa, 50 cm, Holland Bulb Market, tooja Fratelli Grupi OÜ)
  • Orientaalliilia Muscadet (6 tk, valge, roosa triibuga, 80 cm, Holland Bulb Market)
  • Hüatsint Blue Saphire (4 tk, Hyacinth Orientalis, tumelilla, 25 cm, Holland Bulb Market, tooja Plantex)
  • Nartsiss Constantinopel (6 tk, valge täidisõis, kollased tolmukad, 40 cm, Kébol B. V. Noordwijkerhout/Holland, tooja Plantex)


Julgesin sellesse poolvarju liiliaid istutada, sest ka üks teine sarnase valgusega väiksem peenar on seni liiliate päralt olnud ja neile paistis selline korraldus meeldivat.

Kuna jagame õe perega aeda ning minul samas on ka linnast väljas oma toimetamise koht suvila näol, peaksin laskma uute peenarde asjus temal otsustada. Aga ikka kangesti kripeldab, et saaks üht-teist ka ise lisada - just seni kasutamata aiapooles, mille oleme lõpuks vanast kolast puhtaks saanud, on võimalik lõpuks üks päikeseline lillepeenar tekitada kuhu kõik toredad erksama värviga lilled sobiksid. Nii et ootan igatahes põnevusega kevadet ja võimalust jälle tegutsema hakata!

Siinkohal jätan ka nimekirja koostamise pooleli (jah! - mul on ikka veel midagi lisada, küll vist enam mitte niivõrd sibullillede kohta vaid juba internetist tellitud taimede kohta). Isegi ei saa aru, kuidas ma nii palju suutsin ära mahutada ning mõtlen, et ilmselt sai jälle asju liiga tihedalt kokku pandud. Minu puhul vist tavaline olukord...

2 kommentaari:

  1. Oi, see uute sibullillede ootamine on nii tore ja samas piinav ka. Paaril aastal olen ka niimoodi megaistutusi teinud ja kuidagi ei jõua ära oodata mis-kuidas-millal tärkab ja õitseb. :)
    Sinu tulbinimekirjast on mul olemas (või olnud) ainult mõned. Aga see krookus Spring Beauty on imeilus, kahjuks ainult nii tibatilluke ja õhkõrn, et selle imetlemiseks peab kõhuli heitma ja tekib tunne, et hinge tuleb ka kinni hoida. :D Siin näiteks üks pilt, mis on kõhuli tehtud ja siis veel kaader väiksemaks ka lõigatud - http://2.bp.blogspot.com/-SKVRz-Ff6bk/U1EAC6k1aII/AAAAAAAARDg/E9VR267AFRE/s1600/IMGP9370.jpg
    Aga varjupeenras saavad kindlasti väga hästi hakkama tulbid-nartsissid ja krookused, eriliseks boonuseks on seal nende hiline õitsemine, kui mujal juba kõik närbunud. Liiliad ja laugud tahavad ikka rohkem päikest. Samas, kui nad Sul sarnastes oludes end hästi on tundnud, siis miks mitte katsetada. Edu neile ja Sulle ka!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh :) Loodan ise ka, et hoolimata varjust saavad uued lilled seal hakkama - kevadel õnneks on ka puudel lehti vähem ja selle võrra valgust rohkem. Need, kes seal kosuma ei hakka, saan hiljem õnneks suvilasse päikeselisse peenrasse üle viia. Aitäh kommentaari eest ning Sinu toreda blogi ja ilusate fotode eest!

      Kustuta