reede, 2. aprill 2021

Uus suund raamatukogunduses - seemneraamatukogu :)

Illustratiivne pilt seemnepakkidest ;)

Hetkel oleks küll tore elada Tartus, kus toimibki juba selline põnev lahendus nagu SEEMNERAAMATUKOGU! Järgneva jutukese järgi tundub küll väga-väga vahva ettevõtmine ning olen ise mitmel korral mõelnud, kuidas saaks oma varusid pakkuda. Ainult minu puhul on selleks "aga" momendiks asjaolu, et pole aimugi, kas mõned seemned üldse idanema lähevadki. Mitmeid aastaid on nad mul suvilas säilinud, kus on poole aasta kaupa selline keskmine või ka külmapoolsem (u 10-13 kraadi) temperatuur. Aga samas ma pole spetsiaalselt katsetanud, kuidas nende vanemate pakkidega siis on... Tomatiseemnete puhul on siiski paljud mitme aasta vanused varud ka kenasti kasvama läinud.

Seemneraamatukogu idee ja võimaluste kohta saab lugeda siit:

https://keskraamatukogu.ee/tallinna-seemneraamatukogu-ootab-rohenappusid/

Loodan, et see tõesti ka Tallinnas käima läheb. Praegu saavad raamatukogu liikmed - jah, tavalise e-süsteemi ehk ESTER'i kasutajad - piiluda oma raamatukogulehe kaudu vaid seda, mida tartlastele pakutakse :)

Aga paistab, et seemneid saaks tellida ka posti teel, selle kohta link siin:

https://www.luts.ee/seemneraamatukogu/index.php?option=com_content&view=article&id=98&Itemid=101

Minule sobiks hästi ehk ka seemnevahetus, ent praegu pole head kohta otsinud. Osaliselt on ju mure ka selles, et mõned seemned on piisavalt vanad ning teisest küljest pole ka säilitustingimused olnud optimaalsed nii et mingit garantiid anda ei saa.

Teades, et ka seemnefirmade puhul pole kõik seemned alati päris värsked, oleks vahel küll hea meel saada mõnda seemet otse. Väga mitmendat korda püüan jälle toimetada Tiibeti sinise mooni seemnetega, mis on mul praegu õpetuse järgi külmkapis. Aga kuidagi on juba ette hirm, et ega sellega vist ka seekord ei õnnestu... Ju vist peaksin ikkagi lõpuks kusagilt taime enda ostma, ehkki tavaliselt on nii, et ise seemnest kasvatatud taimed on tihtipeale paremini vastu pidanud kui poest ostetud ning n.ö hästi poputatud isendid. Kui taim on juba platsis ning tundub, et kenasti juurdunud, jääb poputamine tavaliselt vähemaks või ununeb sootuks.

Pilt ka sellest unistuste taime seemnepakist ka:





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar