pühapäev, 27. oktoober 2019

Teed ja tervisemured

Juba tundus, et ehk saab sel sügisel teistmoodi läbi aga ikka jõudsid külmetushaigused kohale...
Kuna kogun ise ka mitmeid teeks sobilikke taimi enda aiast, mõtlesin, et oleks hea mõne teesegu koostis üles märkida - nii ehk saab teinekord ise sobiva tee valmis segada, omakorjatud taimedest.

KURGUTEE (Kubja Ürditalu juhend)

100 grammi tee koostis:
20 g teeleheleht - Plantagines fol.
20 g paiselehe leht - Farfarae fol.
15 g. iisopiürt - Hyssopi hb.
20 g angervaksa leht - Spireae ulmariae fol.
15 g aedmonarda leht - Monardae fol.
10 g katkujuure õis - Petasites fl.

Valmistamine: 1 tl segu klaasi keeva vee kohta, lasta 10-15 minutit tõmmata, kurnata. Kasutamine: valu vaigistava, pehmendava, mähkiva ja põletikuvastase toimega ülemiste hingamisteede haiguste korral. Juua soojalt 3-4 klaasitäit päevas.

KÜLMETUSETEE (Kubja Ürditalu juhend)
100 grammi tee koostis:
20 g angervaksaleht - Spireae ulmariae fol.
15 g angervaksaõis - Spireae ulmariae fl.
15 g kanarbikuõis - Callunae fl.
15 g mündileht - Menthae fol.
15 g paiseleheleht - Tussilagines fol.
10 g raudrohuürt - Millefolii hb
10 g iisopiürt - Hyssopii hb.

Valmistamine: 1 tl segu klaasi keeva vee kohta, lasta tõmmata 5-6 minutit, kurnata. Kasutamine: juua kuumalt 1-2 tassi päevas.

Kohe uurisingi siis ka paiselehe kohta, sest teda ma pole ise korjanud. Hea link on siin:
https://maarohud.weebly.com/paiseleht.html
ja ka siin: https://www.hingepeegel.ee/tee-ise/maarohud/paiselehe-raviomadused/
Polegi ise tähele pannud, et paiselehe lehed on sellised, palju suuremad...

Kuna angervaksa kasvab meil veidike lausa oma suvila aia ääres, olen sealt teda paaril viimasel aastal veidike korjanud. Tema kohta rohkem infot siit: https://maaelu.postimees.ee/4191407/angervaks-aitab-liigeseid-ja-puhastab-organismi

Päris võõras on mulle katkujuur, tema kohta leiab infot järgmistelt linkidelt:
http://herba.folklore.ee/?menu=taime&botid=103
https://maaelu.postimees.ee/6695239/katkujuur-aitab-allergikuid

Iisopi taime olen kelleltki lahkelt jagajalt oma lillepeenrasse saanud, ent pole osanud teda seninini muuks kui silmailuks tarvitada. Selgub aga, et iisopiteed võiks hommikuti aga lausa kohvi asemel kasutada. Retsept oleks järgmine:

IISOPITEE
Võta 1 osa iisopit, 2 osa piparmünti ning 1 osa naitepuna. Tassitäie tee valmistamiseks kasuta 1 klaasitäie keeva vee kohta 1 supilusikatäis teesegu. Lase tõmmata 8-10 minutit, joo soojana.
Rohkem saab iisopi kohta lugeda siit: https://alkeemia.delfi.ee/tervis/taimetarkused/taimetarkus-iisopitee-on-sama-hea-hommikune-arataja-kui-kohv?id=71472789

Siinkohal teengi pausi, et teed juua ning ehk lisan nendele, paraku minu jaoks kõige tähtsamatele segudele, hiljem veel midagi :)

Tervistavat teejoomist!
......................................................

Paraku nüüd hiljem tulebki üks täiendus siia. Nimelt eelmisest kevadest (mai 2020) alates tarvitame oma peres ka diabeediteed kuna meie 12-aastasel (siis oli ta veel 11) tütrel avastati I tüüpi diabeet. Pole kindel, kui paljukest see tee on mõjunud, ent teinekord tundub, et piisab kasvõi psühholoogilisest kasust - kui usud, siis ehk natuke aitab ka :). Mitte, et see paraku insuliini asendaks aga mis seal ikka!

DIABEEDITEE, 20 grammi koostis:
5 grammi mustikalehte - Myrtilli fol
5 grammi võilillelehte - Taraxaci fol 
5 grammi piparmündilehte - Menthae pip. fol 
4 grammi kortsleheürti - Alchemillae hb 
1 grammi naistepunaürti - Hyperici hb 
Valmistamine: 1 spl segu klaasitäie keeva vee kohta, lasta soojas tõmmata 15 minutit, kurnata. Juua klaasitäis enne sööki 3-4 korda päevas. Aitab reguleerida vere suhkrusisaldust.

Kõik need koostisosad on õnneks meie suvila aias ja lähedalasuvas metsas olemas - seni pole lihtsalt teadnud säärast segu ise kokku panna. Mustikalehe kohta soovitas tegelikult minu tädi, et pigem peaks korjama mustikavart, just enne seda kui kevadel talle lehed külge tulevad - siis pidi selles kõige rohkem ravijõudu olema. Ja põneval kombel on meil tegelikult praegu kodus isegi suur kotitäis võilillelehti. Neid korjasin küll hoopis teisel otstarbel - krõbistamiseks meie lemmikutele tshintshiljadele :)

Väike-Mustu ja Tiffany


Tiffany

Suur-Mustu Tiffany järel liivasupluse järjekorras

Väike-Mustu




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar