neljapäev, 17. mai 2018

Suvine kevad :)

Maikuu on meie peres tihe sünnipäevatamise aeg, siis saavad vanemaks täiskasvanud. Septembris on aga laste sünnipäevad... Viimastel aastatel on maikuu olnud üsna kehvade ilmadega, nüüd lõpuks on siis käes imeliste ilmadega mai!

Sel aastal on ka väga selgelt näha suur vahe kevade edenemises linnas ja mereäärses Suurupis. Olin lehtede puhkemise aegu just linnast ära, nii et see tuli suure üllatusena. Mere läheduses aga on senimaani paljud puud veel üsnagi raagus. Ehkki päeval on seal soe, langevad õhtused-öised temperatuurid ilmselt parajalt madalale.

Arutlesime ka, kui kaugel siis tavaliselt meie sünnipäevade paiku kevad on ning leidsime, et tegelikult on ikkagi ka varem olnud maikuus selliseid sooje ilmasid, et õunapuud, tulbid ja kastanid on täies õies olnud. Minust on 2- või 3-aastasena pilt õitsvate õunapuude all ning ka kooliajast on selge mälestus, et sageli oli loodus juba ärganud ning paljud puud ja lilled õitsemistuhinas.

Suurupis jäid sel sügisel roosid talvekatteta, seega selgub peatselt, mis siis neist saanud on... Minu katmine on nagunii olnud alati väga tagasihoidlik, ainult sobiva katteturbaga. Üleliigse kattematerjali ärakorjamine kevadel on olnud palju suurem ettevõtmine. Majaäärses peenras paistab küll, et oli neil talvitumine üsna hea, sest seal on kindlasti soojem kui keset aeda. Lisaks panin sellesse peenrasse sügisel ka uusi sibulaid nii et praegune vaade on olnud päris kena.



Aias õitseb nüüd ka pirnipuu (mis pildil alles hakkab lehti sirutama) ning mitmed kirsipuud. Õunapuud alles võtavad siin hoogu, samas kui linnas võib juba mitmendat päeva nautida valget-roosakat õiemerd ning imelist õunapuuõite aroomi.





Mõned maasikataimed said kunagi olude sunnil kasvuhoonenurka pistetud ja sinna nad jäidki... Olulist saaki sealt ei saa, sest eks nad kipuvad päikeseliste ilmadega ikka janusse jääma kuid teisest küljest teevad need esimesed varajased marjad lastele nii palju rõõmu, et pole näinud põhjust neid sealt ära ka võtta... Pildil uhkeldab esimese õiega küll punane kuumaasikas aga praeguseks õitsevad ka aedmaasikad põhjalikult ning mõnel on juba ka pisikesed rohelised marja-alged küljes. Tuleb ainult loota, et teod neid ei jõuaks avastada!

Tänu kuumadele ilmadele pole teorindel kahjuks midagi rõõmustavat - välismaiseid arvestatava suurusega pahalasi olen mitmel päeval juba kohanud, liiga mitmeid.

Eelmine suvi läks kuidagi väga kiiresti ja loodan väga, et sel suvel jõuab natuke rohkem toimetada ning natuke rohkem ka puhata ja nautida.

2 kommentaari:

  1. Sel aastal on tõesti suvesoojaga kevad,oleks seda suvesooja ka suveks jätkuks.Ilus aeg ja palju õnne sünnipäevalistele!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh :) Ilusat kevade nautimist - täna saabus meie kanti ka paljuoodatud vihmasadu, seega nüüd ka mure kastmise pärast väiksem ;)

      Kustuta