laupäev, 14. veebruar 2015

Kõige lihtsam viis...

... kiusatuse vastu võidelda pidavat olema sellele järele andmine ;)

Nii tegin minagi täna algust külvamisega ning avastasin, et möödunud aastal olin juba veebruari keskpaigas täies tegutsemishoos.

Eelmise aasta külvinimekiri oleks päris pikk kui selle ümber kirjutaksin. Kuid ei saa öelda, et kõik oleks õnnestunud - päris mitmed seemned ei idanenud ning vahepeal oli nii kiire, et ei jõudnud kõiki külve jälgida - väga mitmed seemikud langesid tigude või ka lindude ohvriks. Nii see on kui püüad mitmes kohas toimetada, kõike ei jõua jälgida.

Rahustav oli leida ühe teise blogija nimekiri eelmisest aastast ning tõdeda, et ka teistel ei idane kõik külvid. Näiteks heleeniumiga olen ebaõnnestunud juba mitu aastat. Mõned seemned (sh. füüsal, monarda) on idanenud ühel aastal hästi, järgmisel kehvemini. Kaks aastat tagasi katsetasin talikülviga mõistlikus koguses ja ka tubaseid külve tegin vähe. Eelmisel aastal talikülvasin palju ning külvid käitusid väga erinevalt. Siiski, põõsaste-puude külvamine seemnest nõuab ilmselt rohkem teadmisi, see mul suures osas ebaõnnestus. Palju külvasin siilkübara seemneid ja need tärkasid hästi. Aga mis neist lõpuks saab, selgub jällegi mitme aasta pärast kui nad talvedele vastu peavad ning lõpuks õisi näitama hakkavad...

Minu aiahullust paraku pole ka ebaõnnestumised vähendanud, sest isegi kui mõni külv ei õnnestu, on teisi jälgida ikkagi põnev :)

Seega ilmselt ikkagi alustan lähipäevil jälle talikülviga, aknalaua kaunistamisega pean ehk veel veidi ootama... võib-olla. Avastasin oma külviraamatust, et olen eelmisel aastal siiski juba 3. veebruaril külvanud tuppa kuumaasika seemneid, mis idanesid umbes 10 päevaga ning kasvasid imepisikestest taimedest piisavalt suurteks, et mai lõpus - juuni alguses peenrasse asuda. Nii et tegelikult ka neid saaks juba külvata. Valge kuumaasika "White Soul" taimi kasvatasin eelmisel aastal enda korjatud seemnetest ning need kandsid juba suve lõpul.

Praegu said siiski ainult paprikaseemned turbatablettidesse ning tuppa minikasvuhoonesse. Tean, et talikülvi leiutaja, ameeriklane Trudi Davidoff, leiab, et praktiliselt kõike võib talikülvata. Nii et tegelikult homme (kui on juurepäev), võiks näiteks porgandeid talikülvata. Kui neid ümber istutada piisavalt vara, ei häirivat see nende kasvu (ilmselt siis tõesti imepisikestena ümber istutades). Aga tõenäoliselt jõuan talikülvamiseni siiski teisipäeval-kolmapäeval kui on õiepäevad :)

Minu jaoks on talikülv olnud tõeline leid, sest see lubab külvamisega tegeleda juba siis kui väljas alles hanged (praegu pole Tallinnas neidki). Ning arvatavasti on vähestel nii palju valgusküllaseid aknalaudu, et jätkuks ruumi kõikide soovitud taimede jaoks. Kui on huvi talikülvi kohta rohkem teada saada, võib vaadata näiteks kodulehte, samuti on poodides olemas Katrin Uverskaja raamat "Talikülv", mis selle kohta väga põhjalikku infot annab.

Siiski on keeruline aknalaudu päris ilma tööta jätta, sest suvelilled, mis varast külvi nõuavad, saavad talikülviga hoo sisse liiga hilja. Ning seemnest taime kasvamist lähedalt jälgida on nii mõnus tegevus, et sellest oleks raske loobuda! Seega ootan väga märtsikuud, mil võib aknalaudu täitma hakata, petuuniaid ilmselt võib tegelikult juba varemgi külvata. Vaatan, et eelmisel aastal olengi neid külvanud 28. veebruaril.

Et ikka oleks tegutsemise kohta ka väike tõestusmaterjal siis lisan paar pilti :)

Kolmandat aastat märgin oma külviraamatusse üles enam-vähem kõik külvamised. Praegu sai külvatud 6 x 2 paprikaseemet. Eelmise aasta kogemusi arvestades oleks vabalt võinud jätta paari sordi seemned külvamata, sest need ei idanenud ka eelmisel aastal... Aga mis teha, kangekaelselt proovin uuesti. 





Seekord olid sellised sordid:
  • "Purple Bell" 
  • "Telimena"
  • "Trapez"
  • "Sladkii Banana"
  • "Spanish Sweet"
  • "Hamik"
Eelmisel aastal ei osanud ma vist piisavalt hästi oma kasvuhoone eest hoolt kanda (see on meil ka vana, ilma igasuguste õhutus- ja soojendussüsteemideta jne) ja paprikataimed end seal hästi ei tundnud, tomatitest andsid hea saagi mõned taimed, teised mitte. 
Esimesel aastal (2013. sügisel) oli võib-olla tegu ka algaja õnnega, teisest küljest oli väga pikk ja soe sügis, nii et sõime veel terve detsembrikuu endakasvatatud tomateid...


Paar fotot veel, et innustada hoolitsema meie väikeste abiliste eest. Tegin lindudele rasvaga segatud seemnetest piparkoogivormide abil toidupoolist. 








Kui pool vormist oli seemnemassi täis surutud, lisasin riputusnööri ning täitsin vormi lõpuni. Seejärel hoidsin vorme veidi aega sügavkülmas. Metallist vormide seest sai sellised "piparkoogid" kenasti kätte, plastikuga oli keerulisem.



Kahju ainult, et jäi tegemata pilt sellest kuidas sellised söödavad ehted puuokste külge riputatuna välja näevad... Ehk veel jõuab mõnel päeval, järgmiste "piparkookidega". Kui talikülvamise kõrvalt aega üle jääb ;)



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar