neljapäev, 9. juuni 2016

Kortsus kleit ;)



Siin siis veelkord pilt suurest moonist ja väikesest mehest tema kõrval.




















Kuna esimene õis on juba mitu päeva avatuna püsinud ja teine alles veidi, oli minu jaoks nende vahe päris märgatav:


Esimene õis on oma paari õitsemispäeva jooksul juba õielehed siledaks saanud:


Teine avanenud õis on veel veidi arglik ning häbelik oma kortsus olekuga.


Kes teab, kauaks seda ilu jätkub... väiksemate moonipuhmade õied pudenevad tavaliselt üsna kiiresti... Nii et mitu päeva sedasama suurt õit näha oli rõõm. Näis kas neid esimesi õisi veel järgmiselgi korral kohtan.












Väiksemad seemnest kasvatatud moonid on sellised:


Selles peenras plaanisin siis peaasjalikult kollase ja valge õiega lilli imetleda aga ikka juhtub ka muud sekka. Täna istutasingi oranzhi õiega taimed teise peenrasse, seevastu oli avanenud ka hoopiski üks kaunis valge õis. Polegi seni hästi aru saanud kui vastupidav see moon on - üheaastane ta küll pole kuid samas on mingi osa temast talvega ikkagi otsa saanud... Juur pole ehk nii võimas kui teistel moonidel ning võib-olla just sellepärast talub ta ümberistutamist päris kenasti. Tegelikult istutasin ta uude peenrasse juba sügisel kui avastasin vanast kohast isekülvanud väiketaimi... Kevadeks aga polnudki vanasse peenrasse eriti midagi alles jäänud.

Moone oleks mul veel katsetada kõvasti aga kuidagi läks sel kevadel külvamisega veidi kehvasti, just headel külviaegadel oli tavaliselt kiire... Iseenesest ju ehk jõuakski veel midagi proovida, võib-olla peakski. Ainult et sellise kuumaga peab siis päris palju valvel olema, et külvid läbi ei kuivaks.

Ehk siis jõudsin ikkagi selleni, mis algul mõttes mõlkus - kui Tallinnas ladistas eile korralikult siis Suurupis tuli ilmselt vaid veidi-veidi midagi - kõik tundus endiselt üsna kuivavõitu... Nii palju januseid taimi, ootamas aedniku abi! Kohe-kohe algab koolivaheaeg ja saab pikemaks ajaks suvitama minna :)

2 kommentaari:

  1. Jumaldan moone ja külvasin neid sel aastal mitu pakki. Loodetavasti kasvab mõni ka nii suureks nagu Sinu omad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) mooni selleaastased õied olid ka mulle endale tore üllatus! Kui mul õnnestub seemneid korjata siis heameelega jagan! Aga see on tal külvist kindlasti vähemalt kolmas aasta ning esimesed kaks aastat oli tema esinemine pigem tagasihoidlik...

      Kustuta