neljapäev, 7. mai 2015

Roosihullus...

Nüüd nagu tahaks vahepealset vaikust tasa teha - aina postitan...

Põhjuse leiab ju ikka - nimelt tegin endale n.ö varajase sünnipäevakingituse mitme taimetellimuse näol. Süda valutas küll, sest see tähendab jällegi väljaminekut, mis minu aiahullusest tingitud. Aga lohutasin ennast, et püüan lähemal ajal selliseid väljaminekuid enam mitte teha... No tegelikult oli neid tellimusi siiski kokku lausa kolm - kohtu seadus. Rohkem lihtsalt ei tohi.

Et endale veelkord meenutada, mida ma siis tellisin, ongi käsil roositeemaline postitus.

Juba mitu aastat olen vaadanud garden.ee-lehekülge ning mõtteid mõlgutanud. Nüüd siis ikkagi võtsin kätte ja tellisin sealt 4 paari roosiistikuid. Ei lootnudki neid nii ruttu kätte saada aga eile hommikul selgus, et juba õhtul võingi istikutele järele minna. Kuni lapsed kenasti filmi vaatasid, käisin ruttu nurga taga (sõna otseses mõttes), taimedel järel...

Pildid on otsitud internetiavarustest, info rooside kohta Garden.ee internetilehelt. Kui palju-palju on seal veel neid, mida tahaks... aga piirid on nii eelarvel, aiaruumil kui ka enda jaksamisel. Mulle meeldivad roosid väga aga et nende katmises-hoidmises meistriks saada peab asjaga ikka kauem tegelema. Mõnes järgmises postituses püüan ka enda varasemad roosid kokku lugeda - seni piisas selleks vaid kahe käe sõrmedest.

Saak seekord järgmine:

BARON GIROD DE L'AIN
Õied säravalt karmiinpunased, kroonlehe servad lokkivad ja kergelt just kui valge vahuga ääristatud. Mõnda aega õitsenud kroonlehed muutuvad purpurvärvi kuni pruunikaspunaseks. Lõhnab tugevalt - sidrun, virsik, apelsin - ja näitab õisi kuni külmadeni. Põõsasroosina sobib üksikuna kui ka segapeenardesse, ideaalne maakodus, lihtne hooldada.

Allikas: www.roseshow.com
Aretaja: Reverchon
Õie suurus: keskmine
Sort: Vanaaegne roos
Avalikustamisaasta: Prantsusmaa, 1897
Kõrgus: K 1,2 m / L 1,2 m
Lõhn: Tugev
Õie tüüp: Täidisõis
Õie värv: Mitmevärviline
Õitsemine: Korduvalt õitsev
Külmakindlus: Hea
Haiguskindlus: Hea
Sünonüüm: Princess Christine von Salm, Royat Mondain



BENJAMIN BRITTEN

Ebatavalise värviga Inglise roos - tugev lõheroosa muutub ajaga intensiivseks puhtaks roosakaspunaseks. Sügavalt kausjad noored õied avanevad kergelt ümarateks rosettideks. Benjamin Britten on roos, mis lisab elevust kui kasvab õrnematooniliste inglise rooside seas. Keskmise suurusega, hea kasvukiirusega, puhmja, kergelt kaarduva kasvu ja suurepärase lehestikuga. Tugev puuviljalõhn, milles tunneb ära veidi pirni ja veini. Sobib kasvatada nii peenras kui ka suuremas potis 25L+.

Roos sai oma nime meenutamaks tuntud Inglise helilooja, dirigendi ja esineja elu ja tööd.
www.davidaustinroses.com

Õie suurus: Suur
Värvus: Punane
Aretaja: David Austin
Sort: David Austini roos
Avalikustamisaasta: Inglismaa, 2001
Kõrgus: K 1,25 m / L 1 m
Lõhn: Tugev
Õie tüüp: Täidisõis
Õie värv: Punane
Õitsemine: Korduvalt õitsev
Külmakindlus: Väga hea
Haiguskindlus: Hea










CAROLYN KNIGHT

Kinnised õienupud on õnnistatud ühe kõige ilusama aprikoosivarjundiga, milles segunenud veetlev roosa kuma. Kroonlehtedel on rabav põlenudoranzh toon, milles pehme kuldne varjund. Õite värvigamma on sarnane "Summer Song" roosile. Graatsiliselt langevatel kausjatel õitel on magus, soe mee aroom, milles märkimisväärselt sügavust ja keerukust. Iga õis on pisut isemoodi, mõnel avaldub rohkem mürri, teisel mandlit, kolmandal mustsõstart, neljandal aga hoopis teed. Vormilt on tegemist küllaltki kõrge põõsaga, mis praktiliselt ogateta.

www.davidaustinroses.com

Õie suurus: Suur
Aretaja: David Austin
Sort: David Austini roos, Põõsasroos
Avalikustamise aasta: Inglismaa, enne 2013
Kõrgus: K 1,2 m, L 90 cm
Lõhn: Tugev
Õie tüüp: Täidisõis
Õie värv: Oranzh
Õitsemine: Korduvalt õitsev
Külmakindlus: Väga hea
Haiguskindlus: Hea
Sünonüüm: Austurner






MOLINEUX

Kuldkollase õiega sort on suurepärane ilutaim, sobides ka segapeenrasse. Õitseb rikkalikult ja järjepidevalt, on ühtlase püstise kasvuga ja hea haiguskindlusega. Tal on äratuntav teeroosi lõhn, milles leidub väheke ka muskuse noote. Võitnud Presidendi Trofee kuldmedali, kui aasta parim uus roos ja Henry Edlandi medali aastal 2000 parima lõhnava roosi eest (Inglise Kuningliku Rahvusliku Roosiassotsiatsiooni katsetel). Sobib hekiks, samas on ka hea lõikeroos.

Oma nime saanud Wolverhamptoni jalgpalliklubi järgi (Wolverhampton Wanderers).
www.ameroses.com

Õie suurus: Keskmine
Aretaja: David Austin
Sort: David Austini roos, põõsasroos
Avalikustamisaasta: 1994
Kõrgus: K 80-100 cm / L 50 cm
Lõhn: Keskmine
Õie tüüp: Täidisõis
Õie värv: Kollane
Õitsemine: Korduvalt õitsev
Külmakindlus: Keskmine
Haiguskindlus: Hea
Sünonüüm: Ausmol



Nüüd algab siis järjekordselt sama trall nagu ikka - kuhu panna jne. Ei tea mitte, millal minust nii korralik aednik saab, et kõik on juba varakult ette valmistatud ;)?!

3 kommentaari:

  1. Oleks mul Garden nurga taga, küll ma siis . . . praegu takistab mind neilt tellimast vaid nende mega saatekulu, sest taimed on neil võimsad. Minu eelmisel aastal tellitud Benjamin on ka Gardenist, värvus on tal uhke.

    Aa, ja neli roosi ei anna veel hulluse mõõtu välja, ole rahulik. ;)

    VastaKustuta
  2. :) Jaa, väga pika vinnaga vastamine seekord - ei saanud ega saanud siia sisse logitud. Häda ju ongi selles, et nende nelja roosiga minu tellimused ei piirdunud. Peangi endale meelde tuletama kui palju ma siis Juhanist neid kokku ahnitsesin, need on aga alles minu poole teel. Ainuke eelis ehk, et Juhani taimed on väiksemad ning nii saab aastate jooksul ehk midagi nende ümber kohendada, et kõikidele taimedele kenasti ruumi jätkuks!

    Mina ka tegelikult Garden.ee-st seni ei tellinud saatekulu pärast aga sel aastal vist esmakordselt oli see võimalus ning et nad mul lähedal on, siis... Ma ainult väga loodan, et ehk on järgmised aastad ka roosidele armulised :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Juhani taimed on küll aasta nooremad, kuid ikkagi õitsesid ka mul eelmisel aastal.

      Kustuta